Ugušila se i umrla samo nekoliko minuta nakon ujeda! Žena preminula zbog ujeda stršljena, nije joj bilo spasa
Serena Vicari, Foto: Facebook/Serena Vicari

tragedija

Ugušila se i umrla samo nekoliko minuta nakon ujeda! Žena preminula zbog ujeda stršljena, nije joj bilo spasa

Zbog ujeda stršljena dvoje dece ostalo bez majke

Objavljeno:

Tragedija je potresla celo mesto kada su čuli da je njihova sugrađanka Serena Vicari preminula nakon uboda stršljenova u svom domu, dok je obavljala kućne poslove. Usled anafilaktičkog šoka, smrt je nastupila za samo nekoliko minuta.

Na njenoj sahrani u mestu San Zeno di Montagna, kojoj je prisustvovalo gotovo 500 ljudi, zajednica se oprostila od žene koja je bila stub svoje porodice i lokalne zajednice. Većina njih ostala je u dvorištu jer je crkva mogla da primi samo polovinu prisutnih koji su još uvek bili u šoku i neverici usled činjenice da im je sugrađanka preminula zbog uboda stršljena.. Serena je bila poznato u zajednici o ćemu govori činjenica da je došlo više od pola sela na sahranu. Poreklom iz Mantove, Serena se preselila u San Zeno pre više od 30 godina, gde je u braku sa suprugom dobila dva sina, Luku (32) i Emanuela (21).

"Lično sam rekao Lorenzu i dečacima: moraju biti srećni što su imali tako izvanrednu suprugu i majku. Ona je bila dobra majka, mirna po imenu i u stvari... Radosna, uljudna, diskretna, divna osoba, koja je imala strašnu nesreću. Celo mesto je uz porodicu", izjavio je gradonačelnik Maurizio Castellani pred tužnim zborom.

Saveti stručnjaka o zaštiti od uboda stršljenova

Profesor Gianenrico Senna, stručnjak za alergologiju iz Univerzitetske bolnice u Veroni, upozorava na ozbiljne rizike uboda stršljenova, pčela i osa. „Stršljenovi su opasniji jer imaju više otrova,“ objašnjava on, dodajući da se alergijska reakcija često razvija tek nakon drugog uboda, kada antitela prepoznaju otrov i pokreću reakciju.

Iako su prvi simptomi, poput svraba i otoka, lokalizovani, Senna napominje da pravi rizik predstavljaju sistemske reakcije poput otežanog disanja i osećaja nesvestice. „Takvi simptomi traju samo nekoliko minuta i često se potcenjuju,“ kaže on. Ako primetite ovakve reakcije, neophodno je odmah uraditi alergijske testove, a ako su pozitivni, vakcinacija i nošenje adrenalina za samoinjektiranje postaju ključni.

Šta raditi kad vas ubode stršljen?

Senna takođe ističe da anafilaktički šok češće pogađa mlađe osobe, dok kod starijih može doći do pada pritiska i srčanog zastoja. upozorava da, ukoliko se razviju simptomi poput otežanog disanja ili osećaja nesvestice, neophodno je uraditi alergijske testove. Ako su testovi pozitivni, preporučuje se imunoterapija – vakcinacija – i nošenje adrenalina za samoinjektiranje, koji može spasiti život.

Senna dalje objašnjava da jeanafilaktički šok sa zatvaranjem grkljana češći kod mladih, dok kod starijih dolazi do pada krvnog pritiska i mogućeg srčanog zastoja. Osobe koje pate od mastocitoze, benignog poremećaja u kojem mastociti preterano rastu i proizvode histamin, posebno su podložne ozbiljnim reakcijama na ubode insekata.

Bonus video:

07:09

ZAŠTO SMRDIBUBE SMRDE? Biolog objasnio šta insekt ispušta kada se oseti ugroženo I DA LI JE OPASNO ZA LJUDE

(Espreso / Coriere / Blic / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.